Uniformisanost i/ili jednakost?

You may also like...

7 Responses

 1. kecman says:

  Hajde da se raspravljamo o totalno nebitnim stvarima kao sto su uniforme, kako ne bi spominjali bitne stvari kao sto je ocajno stanje u skolstvu npr. E to je ono sto vlast sa ovom pricom pokusava da postigne i ocigledno joj uspeva.

  • Katarina Milićević says:

   Na roditeljskom kod moje ćerke danas je bilo izjašnjavanje vezano za uniforme. I za to mogu da imam stav, iako nisam znala da je to već tema za roditeljski. O reformi školstva nisam stručna da raspravljam, niti da zauzimam čvrste stavove. No, javna diskusija je uvek poželjna, pa na bilo koju temu vođena. Bar ja tako mislim.

   • kecman says:

    Ne treba biti strucan da bi znao da zidovi, a pogotovo plafoni, ne bi trebalo nigde da padaju, a pogotovo ne u skolama, da u 21. veku skole ne bi trebalo da imaju poljske WC-e ili klozete, da bi mozda skola trebalo da ima bar toliko sredstava da omoguci toalet papir u boravcima, a ne da se ocekuje od roditelja da donose ubruse, sapune….
    Sva ova prica oko uniformi je jedna farsa kao sto je bila i prethodnih ko zna koliko puta i sluzi samo da se skrene prica sa bitnih stvari za vecinu kojih smo SVI strucni.

    • Katarina Milićević says:

     Razumem, da, o čemu govorite. Ja pod reformom školstva podrazumevam promenu sistema, gradiva, pa se zato određujem kao nestručna. I potpuno se slažem sa konstatacijom da je priča o uniformama besmislena, kad postoje škole bez osnovnih uslova, u koje bih, pored onog što ste i Vi naveli, ubrojala i nepostojanje sale za fizičko, neopremljenost kabineta, nepostojanje dovoljnog broja računara i pristupa internetu.
     No, za to roditelje niko ne pita, za uniforme nas, kao, pitaju.

 2. Interesantan članak. Hvala <3 Tačno je da sve više nestajuća kultura odevanja se donosi od kuće. Međutim, ja sam ipak za uvođenje uniforme 🙂 ne ovakve kao u Jagodini, u vidu kecelje, vec vise u vidu odela. Razlog je taj što se tako čuva garderoba za izlaz, a haba samo uniforma, dakle, za mene, ogromna ušteda u budžetu, kupovina manje stvari, i duže trajanje. Dalje, iako se slažem da će određena deca uvek odudarati, makar se ulaže konstruktivni napor da se u školi pažnja usresređuje na znanje i učenje. Dakle, ja se stvarno nadam da će uvesti uniformu, ali na drugom nivou mi je interesantno kako smo prvi u uvođenju svih površnih reformi u skolstvu, i drugde, bez da dubinski uvedemo zaista reforme koje bi znacajno promenile skolstvo i ideju o njemu (npr. skola bez domacih zadataka, uvođenje vise slobode u odabiru predmeta samih ucenika, ucenje kroz igru, placement education, tj, plan i program koji ukljucuje lokalnu zajednicu)…no, to je vec sasvim druga tema. Veliki pozdrav!!!

 3. Katarina Milićević says:

  Kako imam iskustvo iz bliske familije, koja živi u državi u kojoj se uniforme, kompletne, nose, ne bih smela da zaključim da su uštede velike. Jer, detetu je tokom godine potrebno više košulja, pantalona, sakoa, džempera… koji se takođe habaju, a koje se kupuju na tačno određenim mestima, i nisu podložne izboru. Takođe, među mojim prijateljima i rodbinom, praktikuje se nasleđivanje garderobe, uniforme dece neće moći da nasleđuju, jer će biti pohabane. I – ne manje važno – gotovo sve zemlje u kojima je uniforma obavezna nemaju klimu kao što je u Srbiji, deca imaju organizovan prevoz do škole, i nisu izložena hladnoći. Ne mislim da sve što negde postoji, makar tamo davalo i dobre rezultate, mi moramo odmah i nekritički da prihvatimo. I ovakve razmene mišljenja pomažu.

 1. March 28, 2020

  […] svedoci smo neke vrste uniformisanosti na svim nivoima, a jedan nivo obuhvata i obrve. Iako nismo protivnici japanskog iscrtavanja obrva, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: